Buiten tennissen met vorst

13 december 2022


In z’n algemeenheid geldt dat er altijd op onze smashcourt tennisbanen gespeeld mag worden, behalve bij gladheid, ijzel, opdooi en sneeuw. Of een baan bespeelbaar is, is te controleren door een tennisbal te laten stuiteren. Is de baan niet glad en stuit de bal goed, dan is de baan bespeelbaar. Is de baan glad en stuit de bal niet of niet goed, is de onderlaag nog bevroren en is de baan niet bespeelbaar.

Droge vorst is voor de smashcourt banen niet zo'n groot probleem en het bespelen onder die omstandigheden dus ook niet. Een bevroren tennisbaan kan iets harder aanvoelen.

Rijp is witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van waterdamp in de lucht. Bij gladheid is er gevaar voor de spelers, dus is de baan niet bespeelbaar.

IJzel is onderkoelde regen, die bij aanraking van een voorwerp of oppervlakte, in ijs overgaat. Spelen op een beijzelde tennisbaan is niet toegestaan, omdat dit schadelijk is voor de baan en het vanwege gladheid te gevaarlijk is om te spelen.

Sneeuw, op een volledig besneeuwde tennisbaan is het niet toegestaan om te spelen.

Opdooi is, wanneer na het intreden van de dooi het dooiwater niet weg kan door een bevroren ondergrond. Wanneer tijdens het dooiproces water op de baan blijft staan, dan duidt dat op een afgesloten ijslaag. Er mag dan niet gespeeld worden.

Nieuwscategorieën