Tennis

Tennis


Wat is tennis?

Tennis is een balsport voor twee spelers (enkelspel) of paren (dubbelspel), waarbij een bal van gemiddeld 67 mm diameter (meestal geel met witte lijn) met een racket over een net gespeeld moet worden.

Bij tennis moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het de tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal op dezelfde wijze terug te slaan. De sport wordt zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend. Tennissers zijn over het algemeen lid van tennisverenigingen. De Nederlandse overkoepelende organisatie voor de tennissport is de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond).


Geschiedenis

Voorloper van het hedendaagse tennisspel is Jeu de Paume. Dit Franse, adellijke kaatsspel kent vele varianten die over de hele wereld worden gespeeld. Eén van die varianten, tennis, is inmiddels uitgegroeid tot een veel gespeelde sport. Archeologische vondsten en schriftelijke overlevering tonen echter aan dat de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen ook wel in waren voor een potje van dit soort bal- en kaatsspelen.


Niet alleen de adel, maar ook het gewone volk speelde in de 15e eeuw graag een kaatsspelletje. Het volkse spel, dat men voornamelijk op straat speelde, veroorzaakte echter veel overlast. Het gevolg: een verbod op kaatsen. De rijken lieten daarom speciale kaatsbanen bouwen. Zo bevond de oudste Nederlandse kaatsbaan zich van 1500 tot 1650 achter de Ridderzaal op het Binnenhof, aangelegd voor de Prins van Oranje.


In de 16e eeuw was kaatsen de populairste sport van Europa. Elk land had zo zijn eigen variant; de Fransen speelden Jeu de Paume, de Basken deden aan pelota, de Italianen aan giocco della racquetta en in Engeland speelde men tennis.


De term “tennis” is waarschijnlijk afgeleid van het Franse woord “tenez”, wat “houd hem” of “pak aan” betekent. Spelers moesten elkaar waarschuwen wanneer ze de bal opsloegen. De tennisballen uit die tijd waren zo zwaar, dat het gevaarlijk was als een speler er een tegen zijn hoofd kreeg.

Eerst speelde men het spel nog met de hand, zoals bij het Friese kaatsen. De spelers zochten echter naar middelen om de bal harder te kunnen slaan. Er werd geëxperimenteerd met handschoenen en iets dat lijkt op een slaghout, maar dit was geen succes.

Het racket bood uiteindelijk uitkomst. Nederlanders stonden bekend als uitstekende racketmakers want ze waren zeer bedreven in het buigen van hout. Ook kwamen ze op het idee om schapendarmen te gebruiken als bespanning. Deze zogenaamde “ketsdarmen” brachten de mythe de wereld in dat rackets zijn bespannen met kattendarmen.


De term “racket” is waarschijnlijk ook afkomstig uit het Nederlands. Men gebruikte het voorwerp om de bal terug te kaatsen, oftewel “re-ketsen”.

Met het uitvinden van rubber ballen kreeg tennis in 1873 de spelvorm zoals het nu nog gespeeld wordt. De Engelse majoor Walter Clopton Wingfield bedacht en patenteerde een variant die op een grasveld kon worden gespeeld. Hij noemde het spel “Sfairistiké”, slecht Grieks voor “het aangaan van een balspel”. Deze nieuwe vorm van tennis bleek erg populair bij de Engelse croquet- en cricketclubs. De naam Sfairistiké is echter nooit blijven hangen.


Wat heb je nodig voor tennis?

Om te gaan tennissen heb je niet veel nodig. Hieronder vind je alle tennismaterialen die je nodig hebt om een balletje te slaan.


Kleding

In principe heb je geen speciale tenniskleding nodig om de baan op te kunnen. Wat vooral belangrijk is bij het kiezen van de juiste tennisoutfit, is dat deze comfortabel zit en je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het is prettig als de stof grotendeels bestaat uit polyester, dit materiaal sport fijn door het lichte gewicht en het heeft een ademend en sneldrogend karakter. Tenniskleding houdt wel rekening met een aantal aspecten, waar andere sportkleding dat niet doet.


Schoenen

Je kunt het beste tennissen op schoenen die speciaal voor tennis zijn ontworpen. Bijkomend voordeel is dat deze schoenen zo zijn gemaakt, dat ze de baan niet beschadigen. Tennisschoenen moeten voldoende zijwaartse stabiliteit hebben, om te voorkomen dat je voeten te veel naar binnen of te veel naar buiten kantelen. Een tennisschoen dient direct te passen en comfortabel te zitten, niet alleen als je zit maar ook als je gaat staan. Draag de sokken die je tijdens het spelen ook zou dragen als je de schoen past.


Tennisracket

Zonder tennisracket kan er niet getennist worden, dus heb je dat in ieder geval nodig. Rackets zijn er in zeer veel soort en maten. Er zijn tennisrackets voor kinderen, mannen, vrouwen, goede spelers, beginners, spelers die met veel spin slaan, enzovoort.

Net zoals bij de tennisschoenen is het zeer belangrijk om je goed te laten adviseren welk racket het beste bij jou past. Met een goed racket in de hand wordt de kennismaking met de sport des te leuker! In onderstaande video legt Alex Reijnders, technisch manager van de KNLTB, uit waar je op moet letten bij het kiezen van een racket. Geregeld kan je, om een racket te testen, tijdelijk een racket lenen bij een tennisvereniging of sportwinkel.


Tennisballen

Tennisballen zijn er van veel verschillende merken en types. De KNLTB adviseert om zeker bij het kennismaken met tennis de keuze voor een tennisbal niet te ingewikkeld te maken. Een tennisbal die veel gebruikt wordt is de Dunlop Fort Max TP. Alle trainingen van de nationale selectie en thuiswedstrijden van het Davis Cupteam en Fed Cupteam worden met de Dunlop Fort Max TP gespeeld. Ook worden de ballen van Dunlop gebruikt tijdens alle door de KNLTB georganiseerde toernooien.


Wat zijn de spelregels van tennis?

De spelregels van tennis zijn bepaald door de Internationale Tennis Federatie (ITF). Ze gelden voor zowel mannen als vrouwen en zijn in Nederland vastgelegd in een speciaal document dat heet: Tennisspelregels.

Bij tennis moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het de tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal op dezelfde wijze terug te slaan. 


Game, set & match: de puntentelling bij tennis

Bij de puntentelling in tennis gaat het om game, set en match. Maar hoe werkt die eigenaardige puntentelling nou precies en wanneer heb je een wedstrijd gewonnen? In onderstaande video leggen we je uit hoe het werkt. 

De lijnen van het veld

Een tennisveld is opgebouwd door de vele lijnen. Wat is de functie van deze lijnen? En met welke lijnen moet ik rekening houden als ik ga singelen en met welke lijnen moet ik rekening houden als ik ga dubbelen. In onderstaande video laten we zien welke lijnen er zijn en wat ze betekenen!

Enkelspel en dubbelspel

Je speelt tennis normaliter met 2 of met 4 spelers. Dat noemen we enkelspel en dubbelspel. Maar welke posities moet je tijdens de wedstrijd innemen? In onderstaande wordt dat aan je uitgelegd.

Share by: